fbpx Skip to main content

Google Ads kosten beheersen zonder omzetverlies

Hoe kun je de kosten van Google Ads verlagen zonder dat dit ten koste gaat van je omzet? Dit is een veelvoorkomende uitdaging, aangezien de kosten per klik (CPC) in Google Ads voortdurend lijken te stijgen. Het is frustrerend voor online marketeers die binnen hun budget willen blijven terwijl ze concurrentie blijven aangaan.

Het feit is dat de stijgende CPC een onvermijdelijke realiteit is. De vraag naar klikken in Google Ads blijft groeien, met nieuwkomers die dagelijks de online advertentiemarkt betreden en bestaande adverteerders die hun budgetten blijven verhogen. Omdat Google Ads werkt op basis van een veilingmodel, leidt deze toenemende vraag tot hogere klikkosten.

Twee benaderingen voor kostenbeheersing

Gelukkig zijn er manieren om de kosten te beheersen terwijl je de rendementen behoudt. Het is belangrijk om een KPI (Key Performance Indicator) te gebruiken om de voortgang van kostenbeheersing te monitoren. Een van de meest bruikbare KPI’s is de kosten van de omzet, oftewel de cost per revenue (CPR). De formule voor CPR is: CPR = CPC / (conversieratio x conversiewaarde). Met behulp van deze formule kun je kostenbeheersing benaderen vanuit twee tactieken:

 1. Verlaag de CPC: Door verbeteringen in je campagnes kun je de CPC verlagen. Bijvoorbeeld, als je CPC daalt van €1 naar €0,90, resulteert dit in een CPR van 18%. Hierdoor kun je je budget met 10% verlagen zonder verlies van omzet.
 2. Verhoog de conversieratio en -waarde: Als je CPC op €1 blijft, maar je conversieratio stijgt naar 2,2% of de conversiewaarde stijgt naar €275, zal dit ook leiden tot een CPR van 18%. Dit betekent dat je het budget met 10% kunt verlagen zonder omzetverlies.

Methoden om de CPC te verlagen

Er zijn verschillende methoden om de CPC in Google Ads te verlagen:

 • Zoek naar laaggeprijsd bereik: Verschuif je budget van netwerken met een hoge CPC naar netwerken met een lagere CPC, zoals van het zoeknetwerk naar het displaynetwerk.
 • Gebruik long-tail zoektermen: Long-tail zoektermen zijn vaak voordeliger en zeer gericht.
 • Verhoog de quality score (QS): Google beloont een hoge QS met een hogere positie en lagere CPC. Verbeter je QS door je doorklikratio (CTR) te verhogen, relevante advertenties te testen en ervoor te zorgen dat je landingpagina’s aansluiten bij je advertenties en zoekwoorden.
 • Verlaag de CPC per zoekwoord: Als je QS verbetert, kun je veilig de CPC’s verlagen zonder verlies van verkeer. Overweeg dure zoekwoorden te pauzeren of hun budget te beperken.

Methoden om de conversieratio en -waarde te verhogen

Om de conversieratio en -waarde te verhogen, kun je de volgende methoden toepassen:

 • Gebruik specifieke landingpagina’s voor elke campagne.
 • Optimaliseer landingpagina’s voor een zachte landing.
 • Monitor klikpaden van bezoekers en identificeer en verbeter drop-off punten.
 • Voer kwalitatief onderzoek uit, zoals usability tests en enquêtes.
 • Zorg voor een snelle website.
 • Ontwikkel persona’s voor je doelgroep en pas je campagnes daarop aan.
 • Test continu nieuwe varianten en optimaliseer je website voor cross- en upsell-mogelijkheden.
 • Start een retentieprogramma om de levensduurwaarde van klanten te maximaliseren.

Het beheersen van Google Ads-kosten zonder omzetverlies vereist voortdurende optimalisatie. Door verbeteringen in je campagnes, website en klantcommunicatie door te voeren, kun je kosten verlagen en je rendement behouden. In een continu optimalisatieproces kunnen bovenstaande methoden je helpen concurrerend te blijven in een omgeving met stijgende CPC’s.